torstai 27. maaliskuuta 2014

Koirapuistoilua ja rally-toko suunnitelmia (ja avautumista tokosta)...ja vähän mejääkin!

Lähdin tänään töiden jälkeen nauttimaan aurinkoisesta ja lämpimästä ulkoilusäästä, joten hurautin autolla Messin kanssa vakkarikoirapuistoomme. Se oli vielä yllättävän hyvässä kunnossa täysin lumisena, mutta portin edessä oli ihanaa vesilätäkköä ja hiekkalällyä. Jos kelit jatkuvat lauhana, niin koirapuisto alkaa menemään huonoon kuntoon (märäksi), joten sitten pidämme pakollisen tauon koirapuistoilussa ja odottelemme maa-alueen kuivumista. Tänään, kun menimme koirapuistoon, siellä ei ollut harmikseni ketään. Ei yhtä ainuttakaan koiraa. No, ehdimme siellä noin 10-15min olla yksin, kunnes sinne pölähti monta autoa yhtä aikaa ja koiria tulikin vilisemällä koirapuistoon. Oli jälleen mukavaa juttuseuraa ja hyväluonteisia koiria, joten leikit sujui tuttuun tapaan säyseästi. Messi otti "uhriksi" viiden kuukauden ikäisen englanninspringerspanielin urospennun, joka kiinnosti Messiä älyttömän paljon ja yrittipä Messi hyppiä useampaan otteeseen pennun selkään ja astua tätä. Dominoinnin elkeitä, varsinkin kun pentu ei vielä tuoksu voimakkaasti urokselle, niin Messikään ei tainnut tietää oliko kyse uroksesta vai nartusta. Ja kyllähän nuo pennut muutenkin alistetaan koirapuistossa heti, kun ne eivät osaa vielä puolustautua.

Tutkailin tänään myös koiraharrastusseurani kurssitarjontaa ja bongasin rally-tokon alo/avo kuuden kerran lyhytkurssin touko-kesäkuussa. Minähän olen parasta aikaa Messin kanssa tokon alo/avo koulutusryhmässä, joka kestää 16.5 saakka. Alan hieman kallistumaan siihen, ettei perinteinen toko taida olla se meidän juttu. Messi vaikuttaa olevan nyt puolitoistavuotiaana niin ärsykeherkässä iässä ja kuumuu liikaa muutamassa tilanteessa tokokurssillakin, joten tekemisestä menee ilo ja nautinto, jos joutuu tavallaan liikaa käyttämään aikaa siihen, että koira pysyy hallinnassa ja "ihmisiksi". Messi kyllä tietää tokossa, mitä häneltä vaaditaan ja mitä häneltä odotetaan, jaksaa toki siellä tehdäkin mitä pyydetään mutta keskittyminen herpaantuu helposti ja kaikki muu ympärillä tapahtuva kiinnostaa. Tuntuu, ettei olla tokossa viime aikoina juurikaan edistytty, vaan taidot junnaavat paikoillaan, kun tokoliikkeitä joudutaan toistamaan niin paljon (samoja asioita). Lisäksi olen alkanut ajattelemaan, että perinteinen toko on niin pilkunviilausta, joten uskoisin että rally-tokossa nauttisin Messin kanssa paljon enemmän, rennommalla otteella pilke silmäkulmassa. Voi olla, että perinteinen toko jää meillä tähän kevääseen emmekä jatka sitä tällä erää kurssin päättymisen jälkeen. Pitää keksiä tilalle muuta mielekästä aktiviteettia. Jollakin tapaa haluaisin kuitenkin jatkossakin ylläpitää Messin perustottelevaisuutta ja hallintataitoja.

Vielä jos mainitsen muista suunnitelmista, niin harkinnassa on edelleen agilityn koulutuspaikan hakeminen kesäkaudelle seuramme kautta ja toki mejään panostamme tulevan kesän aikana. Nome-juttuja emme ole Messin kanssa hirveästi tehneet, eikä nome ole niin kiinnostava laji kuin mejä. Jos näistä kahdesta pitää valita, niin ehdottomasti mejä! Tähän sopiikin lause "se on helppoa, kun sen osaa", joten täysi luottamus Messin suuntaan ja uskon, että koira hoitaa homman kotiin! Jo viime kesä pentuvaiheessa näytti lupaavalta mejän suhteen. Mejä ei myöskään vaadi hirveästi koulutusta eikä ole niin tarkkaa työskentelyä kuin nomejutut. Haluan ehdottomasti suoda Messille rodunomaisia harrastuksia ja mejä on se meidän juttu! Toki riistan kantoa voidaan myös treenata, ja noutojuttuja. Damit on meilläkin käytössä ja autotallissa on muutama teeren siipi treenejä varten. 

Mahdollisesti kuukauden päästä metsät ovat jo kuivat ja päästäisiin verijäljen tekoon metsään! Ensimmäinen mejäkoe olisi 1.6 Hailuodossa, mutta mietin tuleekohan se kuitenkin liian pian (ei ehdi paljoa treenaamaan), joten voi olla että se meidän ihka ensimmäinen kisastartti siirretään myöhemmäksi kesään. Oulun seudullahan on tulevana kesänä useampi mejäkoe.

Terveisin Anu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti