Mejä

Olemme ottaneet ensituntumaa MEJÄän kesällä 2013 (Messin ollessa 9kk:n ikäinen ja siitä ylöspäin). Tarkoituksena oli jatkaa MEJÄn parissa myös kesällä 2014 ja siitä eteenpäin. MEJÄn suhteen alustavana tavoitteena oli ottaa ensimmäinen kisastartti kesän 2014 aikana kokemusten kartuttamiseksi. Ensimmäinen mejäkoe meni ilman sen suurempia tavoitteita, mutta toki tavoitteita on aina hyvä asettaa. Kesän 2014 mejäkauden saldo oli viidestä mejäkokeesta AVO1, AVO2, AVO3 ja kaksi nollatulosta. Messin isä on Suomen jälkivalio, joten toivottavasti Messi on saanut hyvät geeniperimät tämän(kin) suhteen! Messi kyllä vaikuttaa olevan hyvä kuononkäyttäjä! Mejätreenejä on menty sekä maavainuisesti että ilmavainuisesti. Nähtäväksi jää, kun kokemusta karttuu lisää, että kumpi vainumuoto tulee Messille vahvemmaksi jäljestyshommissa. Siihenkin varmasti vaikuttaa myös sääolosuhteet (esim. tuuli, kosteus) sekä maasto.

Kesän 2013 Mejätreenejä: 

Mejätreenit 29.6.2013 / Alakyläntien varrella oleva metsäalue muutama kilometri Auranmajalta Kiiminkiin päin.

Joko lähdetään?


Kesän 2014 Mejätreenejä:

Mejätreenit 8.5.2014 / Sanginjoki

Minun "personal trainer" Riitta Heikkinen kulki mukana opastamassa mejäkoetta varten.


Välillä jäljestäminen on sangen vauhdikasta :) Ei meinaa perässä pysyä! Pitää vain muistaa sana "JARRUTA"!
Talvitauon jälkeen ekat mejätreenit 8.5.2014 ja kaato löytyi kuin vanhalta tekijältä! Jäljen pituus noin 700m.
Tyytyväistä sakkia onnistuneiden mejätreenien jälkeen!!!
1.6.2014 Mejäkoe Hailuoto. Tuomarina Lea Foudilainen.
"Rauhallinen lähtö. Messi selvittää ensimmäisen osuuden maavainuisesti, muutamia tarkistuksia tehden. Ensimmäinen kulma selviää ja makaus merkataan. Toisen osuuden alkupuolella riistan hajut pyörittävät Messiä runsaasti. Jäljen yli kuljetaan useita kertoja, mutta työ ei jatku. Uusi aloitus. Valitettavasti hetken päästä Messi ottaa paluujäljen, tästä toinen hukka. Toinen kulma oikaistaan hieman, makaus jää merkkaamatta. Kolmas osuus lähes loppuun asti, mutta jälleen Messi poistuu työpaikalta kauas. Kolmas hukka ja koe päättyy harmillisesti 30metriä ennen loppukaatoa. Harjoitusmielessä loppumatka sorkalle, joka kiinnosti kovasti. Koira osaa jäljestää hyvin, mutta Messiä kiinnosti tänään muutkin riistan hajut. " 
Tulos: AVO 0, laukauksensietotesti hyväksytty. 


Lähtökuopissa. Odotellaan omaa vuoroa metsään ja jäljelle.

Joko mennään?!?
15.6.2014 Mejäkoe Ii. Tuomarina Ville Porthan.
"Todella hyvä ohjattu lähtö. Messi etenee maavainuisesti 1.osuuden ryteikössä jälkitarkasti. 1.makaus merkataan hyvin, mutta kulmalta lähdetään jatkamaan ensimmäisen osuuden suuntaisesti. Tullaan kuitenkin omatoimisesti takaisin makaukselle, josta toiselle osuudelle. Toinen osuus on myös hyvää jäljestystä. Toinen kulma oikaistaan sisäkautta ja makaus jää merkkaamatta. Kolmannen osuuden alussa Messi hukkaa jäljen ja sitä etsitään isolla lenkillä, jossa käydään melkein toisella kulmalla kääntymässä. Jälki kuitenkin löytyy omatoimisesti. Kolmannella osuudella monia muitakin pieniä ylimääräisiä lenkkejä. Sorkka löytyy ja kiinnostaa."
Tulos: AVO1 41pist. 


Messin verijälki.

Ylituomari Ville Porthan onnittelee.


29.6.2014 Mejäkoe Muhos. Tuomarina Heikki Pirhonen. 
"Hyvin ohjattu reipas lähtö. Messi aloittaa ripeästi etenevän jäljestyksen. Ensimmäisellä osuudella muutama pieni pisto jäljen sivuun. Ensimmäinen kulma ohi, pieni suunnantarkistus ja paluu seuraavalle osuudelle. Osuuden loppupuolella tuuli painaa koiran jäljeltä sivuun ja hukkaan asti. Sen jälkeen laaja tarkistus, mutta palaa itse. Makauksen osoittaa ja kulma yli, laajahko tarkastuslenkki. Kolmannen osuuden alkupuolella poistutaan jäljen vasemmalle puolen ja joudutaan palauttamaan. Osuuden puolessavälissä Messi pistäytyy juomaan ojaan ja virkistäytyy ojassa. Tultiin kaadon tuntumaan ja ohitetaan sorkka noin kolmen metrin päästä. Palautetaan jäljelle ja koe keskeytetään kolmanteen hukkaan. Harjoitellen loppuun sorkalle. Tänään ei ollut Messin keli."
Tulos: AVO 0, laukauksensietotesti hyväksytty. 

3.8.2014 Mejäkoe Siikalatva. Tuomarina Lea Foudilainen.
"Erittäin innokas lähtö. Työskentely reippaasti etenevää, pääosin ilmavainuista. Ensimmäisellä osuudella yksi laaja lenkki, takaisin itsenäisesti. Toisella osuudella kolme hieman laajempaa tarkistusta ja viimeisellä muutama pienempi. Ennen kaatoa kuitenkin hirvenjäljille, tästä takaisin, valitettavasti sorkan ohi. Palautus, nyt sorkka löytyy ja se osoitetaan ja lopetetaan työ. Ensimmäinen kulma ongelmitta, toisella tarkistus. Makaukset merkataan. Kyvykäs jäljestäjä, jolle sattui aivan loppumetreillä harmillinen työtapaturma."
Tulos: AVO2 37pist. 

24.8.2014 Mejäkoe Ii. Tuomari Jouni Simonen.
"Ohjattu hyvä lähtö. Messi lähtee jäljestämään innokkaasti jäljen yli risteillen. 1.osuuden puolessavälissä koira harhautuu paluujäljelle ja tästä tuomitaan hukka. Puhtaalta jäljeltä Messi pääsee suoraan kulmalle ja merkkaa makauksen hyvin. Toisen osuuden suunta löytyy heti eikä osuudella ole muutenkaan isompia ongelmia. Toisen kulman koira menee ohi suoraan ja koira joudutaan palauttamaan kulmalle. Viimeinen osuus on vauhdikasta jäljestystä jälkitarkasti. Vauhtia on valitettavasti niin paljon ettei Messi malta pysähtyä edes sorkalle, vaan ohittaa sen, kaatokäyttäytymistä ei voida arvostella. Nuori koira, jolta ei ainakaan intoa puutu."
Tulos: 26pistettä, mutta kaatokäyttäytymistä ei voida arvostella. AVO3 vaihtui AVO 0. Laukauksensietotesti hyväksytty.

17.5.2015 Mejäkoe Hailuoto. Tuomari Ville Porthan.
" Todella hyvin ohjattu lähtö. Messin jäljestysvauhti on hyvä läpi koko jäljen. Ensimmäinen osuus jälkitarkkaa työtä. Kulmalle tultaessa makaus merkataan hyvin ja jatketaan toiselle osuudelle. Toisella osuudella muutamia pieniä tarkistuslenkkejä. Toinen makaus merkataan, mutta uusi suunta kolmannelle osuudelle teettää töitä. Kolmas osuus löytyy kuitenkin heti makauksen jälkeen laajojen tarkistuslenkkien jälkeen. Suoraviivaisesti sorkalle, joka kiinnostaa tarpeeksi."
Tulos: AVO1 44pist. ------> Siirto voittajaluokkaan. 

Tiimityöskentelyn kaksikko! Onnea heille!
14.6.2015 Mejäkoe Siikalatva. Tuomari Jouni Simonen.
"Ohjattu hyvä lähtö. Messin jäljestys alkaa hapuilevasti eikä oikeaa suuntaa meinaa löytyä. Alkuvaikeuksien jälkeen alkaa koira etenemään reippaasti jäljen päällä. Kulmalle tullaan suoraan ja etsimisen jälkeen Messin meno loppuu eikä jatku oma-aloitteisesti. Puhtaalta jäljeltä koira etenee ripeästi kohti seuraavaa kulmaa. Katkokulma selviää etsimällä ja vaivalla. Kolmas osuus jälkitarkkaa jäljestystä kulmalle asti. Kolmas kulma lyhyillä varmistuslenkeillä. Viimeinen osuus edetään hieman jäljen sivussa, sorkalle koira tulee suoraan ja käy nuuhkaisemassa sitä. Makauksista koira merkkaa kolme ja yhden kiertää. Hyvä suoritus, joskin kulmat olivat tänään vaikeita koiralle."
Tulos: VOI2 34pist.


28.6.2015 Mejäkoe Muhos. Tuomari Kari Grönman.
"Koira tutkii alkumakuun, josta vauhdikkaasti jäljelle. Koira aloittaa hieman hosuvanoloisen, pääasiassa maavainuisen jälkityön, joka etenee reipasta kävelyvauhtia aaltoillen veriuran molemmin puolin. Ensimmäinen kulma, jolla katko, ensin veretyksen loppuun, todella laajoja lenkkejä, mutta uusi osuus ei löydy, hukka. Osoitetaan puhdas jälki, jota hetken matkaa, mutta sorkanjäljet vievät mennessään, hukka. Taas uusi alku, jota toiselle kulmalle, josta jatkaa suoraan yli, hukka. Tuomari keskeyttää kokeen kolmannen hukan jälkeen. Makauksista koira merkkaa hyvin ensimmäisen ja toisen makauksen."
Tulos: VOI 0

2.8.2015 Mejäkoe Siikalatva. Tuomari Seppo Venäläinen.
"Lähtömakaus tutkitaan ja ohjatusti jäljelle. Messi jäljestää ensimmäisen osuuden hyvin, tehden vain yhden tarkastuslenkin. Ensimmäinen makaus ohi hieman sivusta kulkien, sitten kulma, jolla katko, kuljetaan veretyksen loppuun, katko selviää laajasti hakien. Toisen osuuden alku hyvin, makaus merkaten. Heti makauksen jälkeen jäljen sivuun, mutta palaa takaisin jäljelle, ottaa kuitenkin paluujäljen, jossa hirvensorkkien jälkiä ihan vieressä. Tästä hukka. Lopulla osuutta jäljen sivuun, ohittaen kulman ja kolmannen osuuden alkuun, palaa kuitenkin omatoimisesti takaisin jäljelle ja makaus merkaten. Vielä jäljen sivuun ja takaisin omatoimisesti jäljelle. Ojan ylitys ei onnistu, sitten loppuu aika ja tuomari keskeyttää kokeen." 
Tulos: VOI 0

9.8.2015 Mejäkoe Hailuoto. Tuomari Juha Pelttari.
"Hyvin ohjaten jäljelle. Melko pian osuuden alussa pyöritykset aina hukkaan asti. Puhdas jälki. Avonaisessa maastossa jäljen molemmin puolin aaltoillen loppupuolelle osuutta, mutta tien ylitys tuottaa ongelmia, lähtee seuraamaan tietä, toinen hukka. Ensimmäinen kulma, jolla katko, oikaistaan käymättä veretyksen lopussa. Toinen ja kolmas osuus mallikelpoista jäljestystä. Toinen kulma tarkasti. Makauksista ensimmäinen, toinen ja kolmas merkaten. Mutta sitten kolmas kulma sisäkautta ohi aina hukkaan asti ja tuomari keskeyttää kokeen. Paikoin oikein hyvää jäljestystä, mutta avonainen ja tuulinen maasto tuotti tänään koiralle ongelmia."
Tulos: VOI 0

8.5.2016 Mejäkoe Oulainen. Tuomari Nina Kujala.
"Ohjattu lähtö. Messi jäljestää ilmavainulla jäljen yli aaltoillen tai jäljen sivussa. Ensimmäisen makauksen merkkaa nopeasti, muut syöden. Ensimmäisen kulman katkokulmalta ajautuu kauas jäljen sivuun, hukka. Toinen ja kolmas kulma rengastamalla. Aivan neljännen osuuden lopussa Messi ajautuu tuulen vaikutuksesta jäljen sivuun ja siitä aina tielle saakka, toinen hukka. Puhtaalta jäljeltä sorkalle, jonka omistaa nuuhkimalla." 
Tulos: VOI3 22pist.

22.5.2016 Mejäkoe Hailuoto. Tuomari Tommi Sianoja.
"Messi nuuhkii alkumakuun ja lähtee rauhallista kävelyvauhtia etenevään sekä maa-, että ilmavainuiseen jälkityöhön. 1. ja 2. osuudella vain pikku pyörähdykset jäljen sivulla. Kolmannen alkua edetään aaltoillen jäljen sivulla. Sitten poistutaan niin kauaksi, että tuomitaan 1.hukka. Palautuksen jälkeen tarkastellaan suuntaa jäljen molemmin puolin, lopulta suunta selviää. Loppumatka osuudesta hyvin. Viimeisen osuuden alkupuolella oleva metsätien ura kääntää koiran pois jälkiuralta. 2.hukka. Osuuden loppupuolella tutkiskellaan pitkään sivullisten ihmisten jälkiä lopulta määrätietoisesti kohti tietä ja kolmatta hukkaa. Koe keskeytyy. Makauksista ensimmäinen ja toinen merkattiin hyvin pysähtyen ja nuuhkien. 3. ja 4. makaus vain nopeasti vauhtia hidastaen. Tänään muut metsän hajut veivät voiton verijäljestä."
Tulos: VOI 0

29.5.2016 Mejäkoe Ii. Tuomari Toni Tunkkari.
"Huolellisesti ohjattu lähtö. Koira merkkaa alkumakuun ja lähtee reipasvauhtiseen suoritukseen. Kaikki osuudet edetään jäljen päällä tai sen tuntumassa, tehden muutamia tarkistuksia kuitenkin aina riistan jälkien takia. Koiran työskentelyä on helppo lukea, minkä huomaa ensimmäisen osuuden alussa paikallistaen metson sekä kulmilla, jossa takamaasto tutkitaan ennen seuraavalle osuudelle siirtymistä. Katkokulman koira selvittää suoraan ilmavainulla, osittain kengänjälkiin tukeutuen. Makauksista ohittaa 1. ja 4, muut merkkaa erinomaisesti. Kaadon löytää ja jää nuuhkimaan sorkkaa".
Tulos: VOI1 46pist. luokkavoitto. 


26.6.2016 Mejäkoe Pudasjärvi. Tuomari Mikko Taipaleenmäki.
"Lähtö rauhoitettu ja ohjattu. Koira jäljestää kaikki osuudet jälkitarkasti ja ripeävauhtisesti käyttäen maa- sekä ilmavainua. Kolmannella ja neljännellä osuudella pieniä tarkistuksia jäljen sivuun. Katkokulma rengastaen, jäljen alku löytyy vaivatta. Toinen kulma tarkasti. Kolmas kulma tarkasti. Makauksista ensimmäinen ohi, toinen, kolmas ja neljäs merkataan erittäin hyvin. Kaato nuuhkitaan ja jäädään paikoilleen. Hyvä suoritus koiralta ja ohjaajalta."
Tulos: VOI1 48pist.

17.7.2016 Mejäkoe Hailuoto. Tuomari Tuula Svan.
"Messi ohjataan hyvin jäljelle ja se aloittaa maa- ja ilmavainuisen jäljestyksen. Kaikilla osuuksilla pieniä tarkastuslenkkejä jäljen sivuun. Ensimmäinen kulma, jolla katko, jäljentekijöiden jälkiä veretyksen alkuun, toinen kulma hieman oikaisten ja kolmas kulma laajasti lenkittäen, kunnes seuraava osuus löytyy. Makauksista ensimmäinen ohi, muut osoitetaan hyvin nuuhkimalla ja pysähtymällä. Kaadolle suoraan, jonka pikaisesti nuuhkaisee. Kaadosta saisi olla kiinnostuneempi."
Tulos: VOI1 44pist. ---> FI JVA 

 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti