sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Hailuoto mejäkoe 1.6.2014

Huh huh, viikonloppureissu Hailuotoon takana ja ollaan kotiuduttu takaisin kotiin. Täytyy kyllä sanoa, että rankkaa on tämä reissaaminen ja kaksipäiväinen metsässä rämpiminen. Mutta kaiken tämän arvoinen reissu kuitenkin, mitään en vaihtaisi pois ja kotiin tultiin rutkasti uusia kokemuksia mukana! Oli todella opettavaista olla mukana mejäkokeissa, tutustua samanhenkisiin lajin harrastajiin ja hyödyntää pitkän linjan mejäihmisiä kyselemällä heiltä kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä lajiin liittyen. Viikonlopun anti olikin repullinen uusia kokemuksia ja hyödyllisiä käytännön vinkkejä, sekä uutta tieto-taitoa mejäkokeeseen liittyen. Tähän lajiin sopiikin sanonta "tekemällä oppii". 

Mejäkokeeseen osallistui yhteensä 24 koiraa, joista 11kpl oli AVO-luokan ja 13kpl VOI-luokan koiria. Rotuja oli edustettuina mm. labradorinnoutajia, kultaisia noutajia, sileäkarvainen noutaja, kiharakarvainen noutaja, kolme novascotiannoutajaa, useampi mäyräkoira, pari spanielia, yksi basset griffon vendeen, yksi norjanharmaahirvikoira ja sokerina pohjalla vähän "eksoottisempi" mejärotu tanskandoggi! Lauantaina tehtiin veretykset maastoon, sää oli kuiva, poutainen ja paikoitellen jopa kuuma, hiki tuli metsässä! Minä sain verettää yhden voittajaluokan jäljen ja lisäksi toimin oppaana yhdellä avoluokan jäljellä. Oppaana toimimiseen tuli myös paljon hyödyllisiä vinkkejä, opastaminen jännitti minua etukäteen aika paljon ja sunnuntaina tulikin tehtyä pari pientä mokaa oppaana toimiessa, mutta virheistä oppii. Kompassin käyttöä tulee kyllä harjoitella vielä ja PALJON! Lauantaina meille jäi iltapäivän jälkeen myös mukavasti omaa aikaa ja kävimmekin Hailuodossa kyläilemässä tuttujen luona ja juoksuttamassa Messiä vapaana. Meillä oli vuokrattuna mejäpaikan läheisyydestä noin 3km:n päästä kiva hirsimökki, ja siinä yövyimme. Heti veretysten jälkeen alkoi satamaan kaatamalla ja tuli yksi ukkoskuuro, ja vesisade jatkui pitkälle yöhön asti. Sunnuntaiaamu valkeni pilvisenä ja harmaana.

Sunnuntaina olikin herätys klo 06.15 ja olimme Hailuodon metsästysseuran metsästysmajalla klo 7 jälkeen. Söimme siellä aamupalan, kuuntelimme ylituomarin puhuttelun ja muut käytännön järjestelyasiat, arvoimme jälkinumerot ja koirille suoritettiin laukaisunsietotesti ampumaradalla metsästysmajan välittömässä läheisyydessä. Messi joutui pistokokeeseen, koska jälkinumeroa arpoessa vedin sellaisen jälkinumeron, johon oli merkitty oranssi tarralappu, joka tarkoitti sitä että minun koira joutui vielä pistokokeeseen mikrosirun/tatuoinnin tarkastamiseksi. Laukauksensietotesti meni hyvin läpi, Messi hieman säpsähti laukaisua mutta ei haukkunut eikä suuremmalti reagoinut mitenkään, katseli vain ympärilleen rauhallisesti.

Minulla sattui "aloittelijan tuuri", nimittäin pääsin opastamaan heti ekan jälken meidän tuomarin lohkossa ja minun oma jälkivuoro oli heti opastamisen perään viereinen jälki. Nämä suoritukset tehtyäni olimmekin valmiina jo klo 11 aikaan, tuohon mennessä olin myös purkanut oman opastusjälkeni. Meillä jäi useampi tunti aikaa odotella muita ja kävimmekin tässä välissä syömässä ja mökillä tekemässä loppusiivouksen. Jätimme Messin mökille nukkumaan pariksi tunniksi rankan aamun jälkeen ja ajelimme Hailuodon toiseen päätyyn käymään parissa käsityöpuodissa ja meren rannalla. Metsästysmajalle menimme noin klo 14.30 takaisin, Messikin oli tuolloin taas mukanamme. Tulokset julkistettiin noin klo 16, jonka jälkeen lähdimme odottelemaan seuraavaa lauttaa kohti Oulua.

Messi tosiaan jäljesti heti aamutuimaan ja meidän keli oli pilvinen ja tyyni, lämpöasteita noin +10. Oikein mainio keli jäljestää, koiran kannalta. Ei ollut liian kuumaa eikä sääskiä. Myöhemmin päivällä alkoi aurinko paistamaan ja joillekin koirille tuli aurinkoisempi ja lämpimämpi jälkikeli. Minua hieman jännitti sateisen kelin verijälki (koko yön satoi ja veretykset olivat maastossa), koska olemme treenanneet vain kuivalla kelillä. Tuomarina toimi Lea Foudilainen. Tässä on Messin kirjallinen koesuorituksen arvostelu:

"Rauhallinen lähtö. Messi selvittää ensimmäisen osuuden maavainuisesti, muutamia tarkistuksia tehden. Ensimmäinen kulma selviää ja makaus merkataan. Toisen osuuden alkupuolella riistan hajut pyörittävät Messiä runsaasti. Jäljen yli kuljetaan useita kertoja, mutta työ ei jatku. Uusi aloitus. Valitettavasti hetken päästä Messi ottaa paluujäljen, tästä toinen hukka. Toinen kulma oikaistaan hieman, makaus jää merkkaamatta. Kolmas osuus lähes loppuun asti, mutta jälleen Messi poistuu työpaikalta kauas. Kolmas hukka ja koe päättyy harmillisesti 30metriä ennen loppukaatoa. Harjoitusmielessä loppumatka sorkalle, joka kiinnosti kovasti. Koira osaa jäljestää hyvin, mutta Messiä kiinnosti tänään muutkin riistan hajut. " 

Tulos Avo 0, laukauksen sieto hyväksytty. Ensimmäinen mejäkoetulos jäi harmillisesti 30metrin päähän, joten lupaaavalta kuitenkin näyttää ja tästä on hyvä jatkaa!!! Ilman tuota ihan viime metrien hukkaa Messi olisi läpäissyt kokeen kahdella hukalla ja oltaisiin saatu todennäköisesti vähintään AVO 3. Pikkuisen jäi hampaankoloon kaivertamaan ja tämä antaa kipinää seuraaviin mejäkokeisiin! Maasto oli helpohkoa, mutta haasteellista kokemattomalle koiralle riistarikkauden vuoksi ja nuo riistan hajut olivat kokemattomalle koiralle vähän liikaa, hukkasi verijäljen helpommin eikä oikein päässyt takaisin kun riistan hajut pyörittivät Messiä ympyrän muotoisesti. Mejäviikonlopun aikana me nähtiin maastossa veretyksenkin aikaan mm. hirvi ja vasa, erilaisia metsälintuja sekä ketunpesä.

Täällä on ollut illalla hyvin nuutunut tolleri kotona, nukkua posottaa koko viikonlopun edestä! Rankka reissu, mutta aivan mahtava fiilis kaikesta huolimatta minulla! Ehdottomasti tätä lajia jatketaan!

Lähtökuopissa. Odotellaan omaa vuoroa metsään ja jäljelle.

Joko mennään?

Villi ja vapaa Hailuodossa! Kirmailua niityllä!

Siinä sulle :)

Pienet unet mökin kuistilla. Mökkivahti nukahti.

Messi ja Kiira (Hillitön Pikkumyy). Kiira sai hienosti tuloksen Avo2.

Kielennäyttäjä ja nuuskahuuli! Odotellaan lauttaa Hailuodossa.

Terveisin Anu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti