lauantai 31. lokakuuta 2015

Rallytokoilua

Tänään oli jännittävä päivä, nimittäin starttasin Messin kanssa ensimmäistä kertaa virallisissa rallytokokokeissa. Täytyy kyllä myöntää, että jännitti, ja paljon! Periaatteessa tässä ei olisi edes mitään jännitettävää, mutta siltikin jännitti. Etukäteen panikoin jo kaikki mahdolliset uhkakuvat, mitä radalla voisi Messin kanssa tapahtua, koska Messihän on melkoinen arvoitus ja kysymysmerkki tässä lajissa. Koskaan ei tiedä, mikä on Messin motivaatio ja vire radalla, ja varsinkin kun viimeaikaiset treenit ovat menneet enemmän tai vähemmän hajujen haisteluksi. Rallytokoa en ole tällä viikolla treenannut virallisesti yhtään, mutta keskiviikkona oltiin perinteisissä tokotreeneissämme ja siellä oli kyllä hyviä onnistumisen kokemuksia tokossa paljonkin, ja "luppoaika" eli odottelu hyödynnettiin ottamalla spontaanisti treenihallin reunalla muutama rallytokoliike. 

Rallytokokoe oli tänään OKK:n (Oulun Koirakerho) järjestämä. En ole kerhon jäsen, vaan edustan toista harrastusseuraa. Onnekseni sain kuitenkin koepaikan tästä kisasta. Olin Messin kanssa muutama viikko sitten samassa hallissa rallytokon epiksissä, tuolloin Messillä meni radan haisteluksi koko touhu ja loppupisteet jäivät hieman alle hyväksytyn 70 pisteen. Pääasia noissa epiksissä olikin tuolloin, että saan itselleni varmuutta koiran ohjaamiseen ja saan omaa jännitystäni pois. Tänään kisasin B-kisassa (samaan aikaan pyöri toinen samanaikainen A-kisa) ja kentät olivat hallissa vierekkäin, molemmissa yhtäaikaiset rallytokot menossa. Kahdella tuomarilla siis mentiin ja pohjana oli tekonurmipohja. Me olimme Messin kanssa jo hyvissä ajoin hallilla paikan päällä. Messi sai rallytokon kilpailukirjan, koska osallistui ensimmäistä kertaa. Tuomari tarkisti tunnistusmerkinnän ja mitattiin Messin säkäkorkeus. Meitä oli kaksi ensikertalaista meidän luokassa, Messi ja samanikäinen labbisuros. Messin kanssa vietettiin aikaa ja odoteltiin hallilla rauhassa. Käytiin pienellä lenkillä ja "leiriydyttiin" kangasboxin kera hallin reunalle. Messille tekee hyvää odotella boxissa ja virittäytyä tunnelmaan. Hallissa oli tosi paljon vilskettä ja vilinää, paljon koiria ja hajuja sekä haukkumista. Boxissa Messi tottuu kaikkiin ääniin ja ottipa herra pienet nokosetkin metelin keskellä boxissa. Meitä oli B-kisan alokasluokassa yhteensä 19 koirakkoa ja Messi oli lähtöjärjestyksessä kolmanneksi viimeinen. Ehdin hyvin seurata muiden suorituksia ennen omaa vuoroa. Rataan tutustumisen käytin ajallisesti tehokkaasti hyödyksi ja kävin sallitussa ajassa niin monta kertaa radan läpi, kuin ehdin. Rata oli mielestäni hyvin suunniteltu, monipuolinen ja aika paljon suunnanvaihtoja. Ei ihan helpoimmasta päästä, mutta ei liian vaikeakaan. Sopivasti haastetta. Hieman ennen omaa vuoroamme otin Messin boxista ulos, otettiin alkulämmittelynä omaa vuoroa odotellessamme parit rallytokoliikkeet ja nostatin Messin virettä leikkimällä damin kanssa ja tekemällä meille ominaisia vireliikkeitä. Minullahan oli hallissa myös namipalkkoja mukana, ja niitä käytin ennen radalle menemistä. Taisinpas hieroa makkaranhajua molempiin käsiinikin tehosteeksi ennen radalle menemistä. 

Voi hitsit, mikä mahtava fiilis jäi radan suorittamisen jälkeen!!! Meidän ehdottomasti parhain ja ehjin kokonaissuoritus tähän asti! Messi oli niin ihanasti kuulolla koko radan, ettei kuono painunut maahan eikä talutin kiristynyt. Kaksi kylttiä uusin. Toinen oli liikkeestä maahan, jossa Messi ei ekalla kerralla mennytkään maahan mutta toisella kerralla meni kuuliaisesti. Toinen uusimani kyltti oli edestä sivulle, jossa Messi yritti ensin tarjota sivulle tuloa väärältä puolelta. Muut kyltit meni tyylipuhtaasti, mutta yhden ohjaajavirheen tein. Minun oma mokani oli, että spiraalikyltissä kiersin yhden kartion väärin. Tässä totaalisesti sekosin laskuissa, minkä kartion olin milloinkin kiertänyt ja taisinkin kiertää yhden kartion liian aikaisin tai sitten kahteen kertaan (totaalinen black out, en edes muista kumman virheen tässä tein!). Tämä meni puhtaasti jännittämisen piikkiin, myönnän. Tällaista "amatöörivirhettä" en kyllä itseltäni enää jatkossa hyväksy ja pitää keskittyä paremmin, vaikka kuinka jännittäisi. Tätä kylttiä en sitten uusinut, hoksasin oman virheeni vasta jälkikäteen, että mitä tulikaan oikein sählättyä!

Loppupisteet siis hyväksytty ALO 80/100. Ilman tuota omaa ohjaajavirhettäni (-10 pistettä) lopputulos olisi ollut 90/100, mutta ei kannata jossitella. Hyväksytty tulos kuitenkin, ja se on pääasia. Olen tyytyväinen ja onnellinen. Olen ylpeä minun mahtavasta pojasta, joka teki kaikkensa ja näytti parhaimman osaamisensa tänään. Eiköhän me jatketa tätä lajia, tavoitteena koulutustunnus RTK1 ainakin näin alkuun.

Kuvat ovat kännykkäkameralla otettuja ja siksi hieman huonolaatuisia.

Himmeä kuva, mutta oikeasti tämä on ihanan oranssi kilpailukirja!

Ratakaavio.

Jes, hyvin meni!

Well done! Love you!
Terveisin Anu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti